Winnend ontwerp KOW voor uniek Buurtschap

Datum
1 feb '22
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
‘Grafisch in hout’ gevel appartementen Kamer J Buurtschap Te Veld
Artikel —

KOW heeft samen met RRog en de ontwikkelende aannemer Van Wijnen het winnende ontwerp gemaakt voor 101 ‘tijdelijke’ vrije-sector woningen in Buurtschap te Veld in Eindhoven-Noord. Van Wijnen gaat binnen het nieuwe woongebied 46 grondgebonden woningen en 55 appartementen realiseren verdeeld over 4 ‘kamers’. Deze kavels krijgen een eigen identiteit maar delen dezelfde kernwaardes: ‘Samenleven in je buurt’, ‘Natuurlijk wonen’ en ‘Onconventioneel’.

Verbondenheid en gemeenschapszin ontwerpen
“In een maatschappij waar eenzaamheid op de loer ligt, zijn we ons ervan bewust dat architectuur, stedenbouw en landschap een grote rol spelen voor ontmoeting en onderlinge verbondenheid van een gemeenschap. Voor alle kamers hebben wij in het ontwerp gekozen om een bepaalde geborgenheid te creëren. Voor de familiewoningen in ‘De Brink’ is dit de beslotenheid van 4 solide korrels rond een natuurlijke speelplek. Met de naar elkaar toe gerichte entrees, geïntegreerde bankjes naast de voordeur, grote glazen puien en de keuken aan de voorzijde ontstaat zo op een natuurlijke manier sociale- interactie en controle.” Aldus René Buur partner en architect bij KOW.

Impressie Kamer E De Brink in Buurtschap Te Veld

Ook bij de andere kavels ligt de focus op ontmoeten. Ontmoetingen ‘rond de oude eik’, met natuurlijke zitelementen voor bijvoorbeeld een buurtbarbecue of een kleine vlooienmarkt. Ook de verschillende buurtmoestuinen om samen groenten en fruit te kweken en te eten creëren de voorwaarde voor ontmoeting. Bergingen worden op de kavels geclusterd en centraal geplaatst tussen de woonblokjes. René Buur: “Dat hebben we bewust zo gedaan, hier ontstaat een extra plek waar bewoners elkaar ontmoeten, maar ook gemakkelijk (tuin)gereedschap kunnen lenen en uitlenen. We stimuleren ook de bewustwording van duurzaam leven door een warmtepomp te integreren in de gezamenlijke compostbak.”

Gemeenschappelijke schuur en gecombineerde compost opslag met buitenunit WKO

De variatie en flexibiliteit in woningtypes zorgen ervoor dat de buurt verschillende doelgroepen aantrekt, wat resulteert in een diverse buurt. “Een ouder stel dat in een appartement kan wonen, zou op de kinderen kunnen letten van een jong gezin. Hierdoor kan er een gezonde gemeenschap ontstaan waar iedereen kwaliteit aan toevoegt.” Aldus de maatschappelijk bevlogen architect.

Natuurlijk wonen met een eigen identiteit
Hoe uniek is het om te kunnen wonen in een natuurlijke omgeving, alsof je permanent op vakantie bent. Om dit gevoel te versterken zetten we maximaal in op een buitenbeleving voor de bewoners, ook binnenshuis. Dit doen we bij de grondgebonden woningen door grote glazen puien en veranda’s aan de voor- en achterzijde. Bij de appartementen zorgen we voor een doorzonmogelijkheid, zodat ook daar de beleving van de natuur de woning binnenkomt.

Impressie galerij appartementenblok Kamer I ‘verscholen in het groen’ in Buurtschap Te Veld

Voor de buitenafwerking van de woningen is gekozen voor duurzaam Accoya-hout. Dit geeft een natuurlijke uitstraling die past binnen de bosrijke omgeving. Daar voegen we bij de appartementsgebouwen nog groen in de gevel aan toe. In de galerijbalusters worden plantenbakken en klimvoorzieningen opgenomen, zodat er een groene gevel ontstaat.

De gebouwen krijgen per kavel een eigen identiteit en beleving. René Buur: “Elke kamer krijgt een eigen thema dat past bij het programma en de stedenbouwkundige setting. We geven hier in de architectuur verbeelding aan door de houten gevelproducten op verschillende manieren te monteren. Dit kan zijn in een variatie van breedte van de planken, door het maken van grafische vlakken of door een gevel van houten latten deels door te zetten voor het kozijn. Maar ook door te spelen met dieptes bij verschillende ‘board and batten’ gevelelementen.”

Impressie familiewoningen ‘solide korrel’ in Kamer E

Onconventionele, remontabele woningen
De grondgebonden woningen en appartementen worden door Van Wijnen gebouwd, in een door Van Wijnen en KOW uitgewerkt prefab woonproduct met een remontabel betonnen casco. Hierdoor kan niet alleen razend snel worden gebouwd maar kunnen de woningen ook na 30 jaar weer uit elkaar worden gehaald en zonder verlies van kwaliteit op andere locaties weer worden opgebouwd. Het beton dat Van Wijnen hiervoor maakt in hun ‘woonfabriek’ stoot 65% minder CO2-uit. Zo krijgen de woningen in Te Veld een houten gezicht en een duurzaam betonnen hart.

Grondgebonden woningen Kamer K met thema ‘doorzicht in het groen’

Buurtschap te Veld
Buurtschap te Veld wordt op initiatief van de gemeente Eindhoven en de corporaties Woonbedrijf en ’thuis ontwikkeld als een tijdelijke woonwijk in het groen. De locatie tussen de A50 en de Castiliëlaan in Woensel-Noord is door de gemeente aangewezen om snel een bijdrage te kunnen leveren aan het grote tekort aan woningen in Eindhoven. In de parkachtige omgeving van het Buurtschap komen circa 670 woningen die er 30 jaar kunnen blijven staan.

In Te Veld wordt op een eigentijds wijze in vulling gegeven aan natuurlijk leven in een stedelijke omgeving. Met vele innovaties op gebied van duurzaam ontwikkelen, bouwen, samenleven en deeleconomie. De 670 woningen komen in kleine groepjes verspreid in het landschap te staan en kennen een grote diversiteit; 350 sociale huurwoningen voor de corporaties, 100 zelfbouw woningen via Minitopia, 100 innovatieve woningen via Living LAB 40 en de 101 middensegment huurwoningen van Van Wijnen. De realisatie van de wijk begon is vorig jaar begonnen, alle woningen moeten voor het einde van dit jaar zijn gebouwd.

Impressie Kamer I in Buurtschap Te Veld