Zomerbries Wilgenrijk Maassluis opgeleverd

Datum
29 okt '21
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
twee-en-drie-onder-één-kappers op het eiland Zomerbries (foto Plegt-Vos)
Artikel —

In het derde kwartaal van 2021 zijn de 19 twee-en-drie-onder-één-kapwoningen van het plan Zomerbries Wilgenrijk in Maassluis opgeleverd. KOW heeft in opdracht van bouwbedrijf Plegt-Vos zowel de woningen als het stedenbouwkundig plan ontworpen. En dat maakt het plan ook zo sterk: er is een balans vanaf de toegang van het eiland tot na de voordeur.

Ensemble
KOW heeft Zomerbries ontworpen als een ensemble. De verschillende elementen van het plan – de woningen, het stedenbouwkundig plan en de open ruimten vormen een geheel door de zorgvuldige afstemming en samenhang ervan, van stedenbouw tot de voordeur en naar binnen. De 5 twee-onder-een-kappers en de 3 drie-onder-een-kappers in 4 typen vormen ook een geheel door gebruik te maken van dezelfde materialen en basisvormen. De lichte en donkere baksteen, de keramische dakpannen, de doorlopende kaders en het zorgvuldige gedetailleerde metselwerk geven Zomerbries een licht, ruimtelijk en geheel eigen karakter.

Impressie overview Eiland Zomerbries op Wilgenrijk

Dambord
De identiteit van Zomerbries is geïnspireerd op ‘wonen op een erf’ in een typisch Hollands polderlandschap. KOW heeft de woningen niet in een recht grid, maar op een diagonaal ten opzichte van elkaar geplaatst, zoals op een dambord. Daardoor ontstaan er ruime, autoluwe erven met aan alle kanten zicht op het omringende water. Grote raampartijen en schuifpuien verbinden ‘binnen’ met de groene en waterrijke buitenruimte.

Benieuwd naar de ontwerpvisie van KOW architect René Buur op het plan? Klik dan hier voor de video op de projectsite

René Buur geeft toelichting op het plan Zomerbries