‘Start bouw’ Eilandrijk Sion Rijswijk Buiten

Datum
28 sep '18
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Overview Sion Rijswijk Buiten
Artikel —

Er wordt al een tijdje door Schouten gebouwd aan het Eilandrijk in Rijswijk Buiten. Daarom werd er gister als officiële handeling door wethouder Marloes Borsboom geen traditionele eerste paal geslagen maar een vloerplaat gelegd. Met na afloop wel de traditionele borrel.

Start bouw Sion Rijswijk Buiten

KOW heeft op de cultuurhistorie locatie van voormalig klooster en buitenplaats Sion samen met RRog het project Eilandrijk ontworpen. In de stedenbouwkundig opzet is de allegorie gebruikt van oude buitenplaatsen en landgoederen om een collectieve buurt vorm te geven; met een ‘poort’, een ‘voorhof’ en het ‘landhuis’.

Situatie Sion Rijswijk Buiten

De poort in de Loofgang met de 8 Herenhuizen en de achtergelegen landschappelijke brug ontsluiten het hof van het eiland. De hofstructuur is symmetrisch van opzet en bestaat uit een erfinrichting waarlangs het parkeren is voorzien in een groene omgeving aan een collectieve tuin. Met aan de ene kant 8 twee-onder-één kappers en aan de andere kant 11 rijwoningen met verschillende beukmaten. Aan het einde van de hof staan twee watervilla’s. Deze vormen de beëindiging van het eiland. Tussen de villa’s ligt een collectief terras aan het water, met zicht op de historische schoorsteen en de waterpartijen van Sion. Alle woningen worden uitgevoerd als ‘Nul-op-de-Meter’.

Watervilla’s in Sion Rijswijk Buiten

‘de entree van het eiland’, de landschappelijke brug en waterplek, de collectieve tuin, de woningen en het erf