KOW op en voor Pampus

Datum
6 okt '23
Categorie
Alle categorieën
Organisatie KOW
KOW op en voor Pampus excursie 2023
Artikel —

Vorige week zijn we met het team van KOW op excursie naar Amsterdam geweest. In ochtend hebben we twee van onze projecten bezocht en inspiratie opgedaan bij het Sluishuis en De Warren. De middag hebben we doorgebracht op het forteiland Pampus waarna we zijn gaan zeilen op een traditionele tjalk met een ‘drijvend diner’ in de avond.

Pieter Braaij en De BrouwerIJ
KOW heeft in Amsterdam Zuid Oost een bijzonder bedrijfsgebouw ontworpen. ”Door parkeren op de eerste verdieping te situeren ontstaat een spannend contrast tussen open en dicht. Door de gevel van de middelste laag uit te voeren in geperforeerd staal krijgt het gebouw door de dag heen steeds weer een nieuw aanblik. ‘s Nachts fungeert het als een lantaarn met honderden kleine gaatjes, overdag ventileert de gevel het parkeerdek. Wisten jullie trouwens dat de Pieter Braaij genomineerd is voor het kantoorgebouw van het jaar?.” Aldus de trotse architect Sebastiaan Jansen.

De BrouwerIJ is een klimaatneutrale ontwikkeling op Zeeburgereiland met 310 huur- en koopwoningen. Architect René Buur: “De BrouwerIJ is een complex van 6 blokken rond een gemeenschapplijke binnentuin. We hebben voor het project een architectonische toolbox ontwikkeld met daarin een beperkt aantal elementen. Zo zitten er maar vijf verschillenden kozijnen in het project. Bouwer en ontwikkelaar VORM was hier heel blij mee, want zo kon er geld worden bespaard. Door de toolbox creatief te gebruiken heeft elk blok toch z’n eigen uitstraling gekregen.”

Sluishuis en De Warren
Het iconische Sluishuis op het Steigereiland is ontworpen door BIG en Barcode. De architecten van KOW hadden veel waardering voor de vormentaal, de materialisering en de verhouding tussen privé en openbare ruimte. De sportievelingen bij KOW deden een wedstijdje traplopen en filosofeerden over balkons als duikplatform.

Bij de Warren deelde we ons respect voor de integrale duurzaamheid van het houten complex en de tot standkoming ervan. De Warren is geïnitieerd, gefinancierd en gerealiseerd door de wooncooporatie van de huurders die gezamenlijk ook eigenaar zijn. 30% van de 2.600 m2 BVO in het complex is voor gezamenlijk gebruik; woonkeukens, werk-, speel-, logeer- en muziekruimtes en het atrium met de ‘Matchu Pitchu trap’.

Op en voor Pampus
Op Pampus kregen we uitleg over de historie en de zelfvoorzienende toekomst van het forteiland. Even ontstond er een lichte paniek toen we gegijzeld werden door de voormalige commandant van het eiland. Door goed samen te werken en het oplossend vermogen van Benno lukte het om te ontsnappen en konden we aanmeren op het tjalkjacht ‘De Rederijker’. Dennis en Julie deden een ‘Titanicje’, Leslie liet zien dat de beste stuurlui niet alleen aan wal staan en de rest deed een drankje. Liggend voor Pampus zagen we de zon in het water zakken en genoten we van een heerlijk Italiaans buffet. Na een pittig potje 30 seconds keerde we terug naar de haven van een nachtelijk Muiden.

Het was een super leuke en leerzame dag waarin we oud en nieuw Amsterdam, maar ook elkaar nog beter hebben leren kennen!

Langs bij Pieter Braaijweg

KOW voor de Brouwerij Zeeburgereiland

René kan het niet laten

Wibo legt het nog één keer uit

Sluishuis aan het water op het Steigereiland

Publiektoegankelijke trappen naar het dakterras

De Warren op het Centrumeiland

KOW Op Pampus

Commandant van Aersen vertelt hoe de zaken ervoor staan

Samenwerken om van het eiland af te komen

Tjalkjacht De Rederij

Genieten geblazen

Een grap en een grol

Sterke verhalen

Biertje d’r bij

Dennis en Julie doen een Titanicje

Is dat een ijsberg?

Italiaans buffet in de kajuit

Een pittig potje 30 seconds

Een vaart om te behouden…