Vorige week zijn we tijdens Rotterdamse Dakendagen het dak op gegaan om ons te laten inspireren. “Verrassend verfrissend”, aldus een uitgewaaide Dennis Voskuil.
Dak als oplossing voor ruimtegebrek
Bij KOW zien we het dak als een extra kans om ruimte op een duurzame en kwalitatieve manier in te zetten. Bijvoorbeeld door te verdichten en uit te breiden in onze dichtbebouwde stadscentra. Dennis Voskuil, architect bij KOW: “Het dak biedt gelegenheid om wat te doen aan het ruimtegebrek in binnenstedelijke situaties. Zoals bij de revitalisatie van de Haagsche Bluf. Daar hebben we de oppervlakte van boetiekhotel The Collector met 700 m2 vergroot door een uitbreiding op het dak. Bij de transformatie van het Aramco-kantoor en het belastingkantoor in Den Haag hebben we op het dak 15 extra woningen gecreëerd en op het dak van het Centre Court 1.900 m2 extra kantoorruimte.”
Daken dragen bij aan natuurlijk stedelijk leven
Groene of bruine daken met PV-panelen zoals bij Casa Vita in Pijnacker leveren energie, bufferen hemelwater, koelen de stad en leveren een bijdrage aan de biodiversiteit. Maar daken zijn ook geschikt als sociale ontmoetingsplek. René Buur, architect en partner bij KOW: “Bij projecten als Stadstuin Overtoom, Hof van Spartaan en Leytsche Hof ontwerpen we binnentuinen op het dak van de parkeergarage. Door zachte overgangen tussen privé- en gemeenschappelijke buitenruimte en door het creëren van ontmoetingsplekken zoals bankjes, picknicktafels en speeltoestellen vergroten we sociale interactie en betrokkenheid. Zo dragen daken ook bij aan natuurlijk stedelijk leven.”
De Rotterdamse Rooftop Walk, inclusief een luchtbrug tussen WTC Rotterdam en de Bijenkorf is nog tot 24 juni te bezoeken. Ga voor tickets (a € 3,50) en meer informatie naar https://rotterdamsedakendagen.nl/